Pasta a la Rydberg med parmasticks
4 Personer
- 600 g putsad oxfilé
- smör till stekning
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1/2 gul lök
- 1 msk smör
- 2 dl mellangrädde
- 2 tsk fransk senap
- 4 portioner nykokt pasta, t ex pappardelle
Parmasticks
- 4 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
Servering
- 4 äggulor i sina skal
- blandade grönsaker
Tillagning
- Ta fram köttet och låt temperera minst en halvtimme.
- Parmasticks: Dela skinkskivorna i 2-3 remsor på längden. Stek de hastigt i torr panna och låt rinna av på hushållspapper.
- Hacka löken grovt och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt grädde och senap, låt koka ihop ett par minuter.
- Koka pastan. Vänd ner pastan i grädden. Skär oxfilén i 2-3 cm stora tärningar. Krydda och stek oxfilétärningarna hastigt i smör på hög värme så de blir vackert brynta runt om men förblir rosa inuti.
- Servering: Lägg upp pastan på varma, djupa tallrikar, fördela köttet och garnera med parmasticks och äggula. Servera med blandad sallad.
Till denna mat som är rik på både smaker och gräddighet är ett rött vin med markerad syra att rekommendera. Naturligtvis hittar vi sådant vin i Italien mer precis i Chianti. Brolio med nummer 2705 på Systembolaget, ca 115kr, med körsbärsfrukt och fatkaraktär passar alladeles utmärkt.
Kommentarer
Skicka en kommentar