Brulépudding (Per Morberg)
8 personer
Brulépudding
Brulépudding
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl standardmjölk
- 1 vaniljstång
- 5 ägg
- 1 dl strösocker
Karamellsås
- 2 dl strösocker
- 1 dl vatten
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Häll grädden och mjölken i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och lägg den i mjölken och grädden. Koka upp och ställ sedan gräddmjölken åt sidan för att svalna.
- Häll sockret och vattnet till karamellsåsen i en stekpanna. Rör tills blandningen kokat upp och sockret smält. Låt den sedan koka på kraftig värme tills sockret är gyllenbrunt. Häll den heta såsen i en osmord ugnsfast form eller portionsformar. Vrid på formen tills botten och kanterna är täckta av den tjocka såsen.
- Skrapa ner fröna från vaniljstången i kastrullen med gräddmjölken. Knäck ner äggen, tillsätt sockretoch vispa snabbt ihop till en jämn smet.
- Häll äggsmeten i formen och täck den med aluminiumfolie.
- Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen och häll i hett vatten. Ställ sedan den ugnsfasta formen i vattenbadet.
- Grädda brulépuddingen tills smeten har stelnat, cirka 45 minuter (30 minuter om du använt små portionsformar). Låt svalna.
- Stjälp upp brulépuddingen på ett stort fat så att karamellsåsen ryms vid sidan om. Den sås som eventuellt sitter kvar i formen kan lösas upp med lite kokhett vatten.
Kommentarer
Skicka en kommentar