Rabarberkompott med vaniljyoghurt
En enkel och fräsch rabarberkompott som jag serverade tillsammans men ett dessertvin från Italien, Piemonte.
4 personer
- 1,5 liter färska eller frysta rabarber
- 2,5 dl socker
- 1 dl vatten
- 1 tsk kardemummafrö krossade i mortel
- 0,5 st vaniljstång
- 3 dl turkisk yoghurt
- 1 msk flytande honung
- 2 smulade biscotti eller andra kakor
Tillagning
- Skala rabarbern och skär i bitar.
- Lägg rabarber i en kastrull tillsammans med socker, vatten och kardemumma.
- Låt koka på svag värme tills sockret och vattnet kokat in i rabarbern.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Blanda fröna med yoghurten.
- Fördela yoghurten i glas eller små skålar.
- Ringla lite honung över yoghurten.
- Häll kompott över och avsluta med kaksmul och eventuellt lite mer kardemumma.
Vinet jag serverade till denna efterrätt är Italienskt och heter Nivole. Det är ett sött och blommigt vin, en typisk muskat med smak av päron, honung och fläder. Vinet har nummer 7787 på Systembolaget och kostar 74 kr för 375 ml.
Kommentarer
Skicka en kommentar