Rödvinsbräserad oxstek med rotfruktspuré
4 personer
- 1 kg fransyska eller stek av nöt
- 2 msk smör
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- salt och vitpeppar
- 1 lagerblad
- 1 kvist färsk timjan
- 1 msk tomatpuré
- 4 dl rött vin
- 4 dl oxbuljong
- 500 g rotfrukter
Tillagning
- Skala lök och morötter och skär i mindre bitar.
- Bryn steken väl i en stekgryta.
- krydda med salt och peppar.
- Lägg i lagerbladet, timjankvisten, tomatpurén samt lök och morötter.
- spä med buljong och rött vin.
- Låt steken småkoka tills köttet känns mört. Det tar ca 1 -1 1/2 timme.
- Häll på mer buljong och vin om grytan riskerar att koka torr.
- Skala och dela rotfrukterna i jämnstora bitar.
- Koka dem i lättsaltat vatten med en klick smör tills de är nätt och jämnt färdiga, ca 20 minuter.
- Kör rotfrukterna i en matberedare på medelhastighet till en grov puré, man ska känna bitar av de olika rotfrukterna.
- Krydda med salt och peppar.
- Häll purén i en kastrull och håll den varm.
- Skiva upp köttet. Kör grönsakerna från stekgrytan till mos i matberedaren med lite av buljongen.
- Blanda med resten av buljongen och fyll eventuellt på med mer till en sås.
- Mosen fungerar som en redning.
- Värm och smaka av såsen med salt och peppar.
- Häll såsen över köttskivorna.
Jag fuskade lite här och gjorde en potatispuré istället för rotfruktspuré.
Kommentarer
Skicka en kommentar