Skånsk Kalops (Plura)
6-8 personer
- 2 kg högrev eller märgpipa
- 2 morötter
- 4 gula lökar
- salt
- vitpeppar från kvar eller mortel
- 15 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 2 msk vetemjöl
- smör
- ca 5 dl vatten
- 3 anjovisfiléer
Tillagning
- Skär köttet i ca 3 cm stora bitar, salta och peppra med kvarn.
- Skala lökarna och skär de i klyftor.
- Bryn köttet och grönsakerna i en stor gryta eller tjockbottnade kastrull.
- Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad.
- Pudra över med vetemjölet och rör om i någon minut.
- Tillsätt vatten så att det knappt täcker köttet.
- Koka upp och låt puttra på svag värme, runt 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
- Passa köttet på slutet om du vill ha det perfekt.
- Tillsätt anjovisfiléerna och rör om försiktigt.
- Smaka av och tillsätt salt och peppar vid behov.
- Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Kommentarer
Skicka en kommentar