Tarte tatin
Denna efterrätt är en fransk äppelkaka. Man ska servera den varm men inte direkt från ugnen utan låt den svalna något. Jag serverade den med vaniljgrädde.
8 personer
- 50 g socker
- 100 g smör, kallt
- 200 g mjöl
- 1 ägg
- 700 g äpplen (ca 7 st)
- 100 g smör
- 1 1/4 socker
- 1 vaniljstång
- 2 dl grädde
- 1/2 vaniljstång
Tillagning
- Blanda ihop socker, mjöl, smör och ägg till en deg.
- Låt vila i 1 timme.
- Skär två äpplen i ringar.
- Skär ner resten av äpplena i grova tärningar.
- Smält 75 g smör i den stekpanna (cirka 22 cm i diameter) som tartaren ska göras i.
- Rör i 1 dl socker samt vaniljfröna från vaniljstången.
- Tillsätt äpplena, börja med att lägga ringarna i botten (det blir senare den fina ovansidan) och fortsätt att lägga på resten av äpplena.
- Låt äpplena brässera i 10 minuter.
- Kavla ut mördegen och lägg den som ett lock över äpplena.
- Grädda på 200 grader i 12 minuter.
- Ta ut pannan ur ugnen och låt stå i 30 minuter så att äpplena och degen hinner sätta sig.
- Vänd tartaren upp och ner på en tallrik.
- Strö över resten av sockret och klicka ut resterande smör.
- Gratinera täcket i ugn eller bränn av med en liten brännare.
- Vispa upp grädden med fröna från en 1/2 vaniljstång.
- Servera vaniljgrädden till tartaren.
Kommentarer
Skicka en kommentar