Fläskfilé med ädelostsås, stekta päron och valnötter
Ett överraskande bra recept med många matchande smaker som slåss om uppmärksamhet. Kom ihåg att börja med klyftpotatisen om ni väljer att servera den till. Ris funkar även mycket bra till denna rätt. Du finner även receptet på ädelostsåsen här.
4 personer
- 600 g fläskfilé
- 3 msk smör eller margarin
- salt och svartpeppar
- 1 lök
- 3 dl hönsbuljong (vatten och tärning eller fond)
- 1 dl matlagningsgrädde 15%
- 140 g ädelost
- 2 fasta päron
- 1 dl valnötter
Tillagning
- Sätt ugnen på 150°C.
- Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor.
- Bryn köttskivorna i 1 msk smör, krydda med salt och peppar.
- Lägg köttet i en ugnssäker form, sätt formen mitt i ugnen tills innertemperaturen når 72°C, ca 10 minuter.
- Skala och finhacka löken.
- Fräs löken i 1 msk av smöret.
- Häll på buljongen och matlagningsgrädden, koka sakta i ca 10 minuter.
- Skär osten i tärningar och vispa ner i såsen.
- Mixa såsen.
- Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor.
- Stek de i resten av smöret i ca 2-3 minuter.
- Lägg i valnötterna på slutet.
- Servera fläskfilén men ädelostsås, päron, valnötter och klyftpotatis.
Till denna rätt rekommenderar jag ett något kraftigare vin. Normalt funkar något enklare viner helt ok till fläskkött men eftersom vi serverar med ädelostsås, päron och nötter till denna så behövs lite mer tryck i mitt tycke. Jag drack Allegrini Valpolicella Superiore, vilket jag förövrigt tycker är ett av de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Vinet är kryddigt och fruktigt med toner av fat, mörka körsbär, plommon, choklad och nötter. Detta vin passar även utmärkt till nötkött och lamm. Det bör serveras runt 18 grader. På Systembolaget har vinet nummer 6010 och kostar 99 kr. Nyligen kom det till min vilda förtjusning även på 3 liters box med nummer 2309 och kostar 249 kr. Nu kan man gå och smutta ett glas då och då utan att behöva knäcka en ny fläska, vilken lycka.
Kommentarer
Skicka en kommentar