Risotto med kantareller och grillad fläskfilé
En i mitt tycke riktigt god och trevlig maträtt. Jag älskar att grilla och fläskfilémedaljonger är väldigt enkelt och snabbt att grilla. Se till att medaljongerna inte är rosa inuti samtidigt som du inte vill ha kolbitar förstås. Risotto är också enkel att gör men fantastiskt gott och mättande.
4 personer
- 1 dl finhackad schalottenlök
- 350 g färska kantareller
- 2 msk olivolja
- 2 dl avorio- eller arborioris
- 2 dl vitt vin
- 6 dl grönsaksbuljong
- 2 msk smör eller olivolja
- 1,5 dl grovt riven parmesanost
- 600 g fläskfilé
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1,5 msk olivolja till pensling
Tillagning
- Finhacka schalottenlöken och skär kantarellerna i bitar.
- Värm 2-3 msk olivolja i en panna och fräs löken och riset på svag värme i några minuter så de blir lätt glansiga utan att få färg.
- Tillsätt svampen, vinet och ett par dl av grönsaksbuljongen.
- Låt det hela koka sakta under sporadisk omrörning tills vätskan börjar koka in. Späd efter hand med mera buljong tills risotton totalt har kokat 18-20 minuter.
- Risotton ska nu vara lite krämig i konsistensen och riset ska vara lätt al dente, alltså ha visst tuggmotstånd.
- Tillsist rör du i osten samt ett par smörklickar eller olivolja och smaka av med lite salt.
- Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär den i lagom tjocka skivor som du plattar ut lite lätt med handen.
- Krydda köttet med salt och peppar, pensla med olja och grilla ca 2-3 minuter på varje sida.
Servera risotton och fläskfilén med smörstekt sparris och delade cocktailtomater. Om du vill kan du även hyvla över lite parmesanost.
Kommentarer
Skicka en kommentar