Glöggkolapaj med kanelgrädde
En riktigt spännande efterrätt som lämpar sig bäst runt jul med julig smak av glögg och nötter. Inte allt för komplicerad att göra och kan med fördel förberedas långt innan gästerna kommer och tas ut ur kylen ca 15 minuter innan servering.
10 personer
Pajskal
- 3,5 dl vetemjöl
- 100 g smör eller margarin
- 2 st äggulor
- 3 msk kallt vatten
- 1 msk socker
Kolafyllning
- 2 dl glögg
- 1,5 dl brunt farinsocker
- 1,5 dl ljus sirap
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 tsk kakaopulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g smör
- 2 dl grovhackad mandel
Tillagning
- Blanda ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en pajform, ca 26 cm diameter och gärna med löstagbar botten.
- Låt stå i kylskåp i 1 timme innan den gräddas i 225° ca 10 minuter.
- Blanda glögg, farinsocker, sirap, vispgrädde, kakaopulver och vaniljsocker i en vid kastrull eller en traktörpanna. Koka upp och koka smeten på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då.
- Se till att smeten verkligen kokar hela tiden. Kontrollera att smeten blivit tillräckligt seg genom att göra det så kallade kulprovet (smeten går då att rulla till en seg kul i ett kallt vattenglas).
- Tag pannan från värmen och rör i smöret klickvis under ständig omrörning.
- Blanda slutligen i den grovhackade mandeln.
- Slå upp kolasmeten i pajskalet och låt den svalna.
- Ställ sedan pajen kallt i kylen så att kolan får rätt konsistens.
Servera med kanelgrädde eller vaniljglass.
Kommentarer
Skicka en kommentar