Janssons frestelse (Per Morberg)
Per Morbergs variant på den klassiska Janssons frestelse som funkar vid alla högtider så som jul, påsk och midsommar. Självklart funkar den även vid alla andra tillfällen man känner sig sugen denna klassiska maträtt.
4-6 personer
- 1 kg mjölig potatis (10 -12 st)
- 2 gula lökar
- 2 askar ansjovisfilé eller 32 filéer (250 g)
- Ansjovisspad från en av burkarna
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 msk ströbröd
- smör
Tillagning
- Sätt ugnen på 225°.
- Skala och skär potatisen i fina strimlor.
- Skala och skär löken tunt.
- Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg.
- Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
- Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och grädden blandat med mjölken.
- Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
- Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50-60 minuter.
Vissa påstår att Janssons frestelse har uppfunnits av operasångare Per Adol "Pelle" Janzon (1844-1889) som gärna bjöd på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng vilket var ursprunget till Janzons frestelse. Rätten blev dock inte allmänt accepterad förrän 40 år efter Janzons död.
Svenska gastronomiska akademien har i "Gastronomisk Kalender 1989" förklarat namnet med att en fru från Östermalm vid namn Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons freselse efter en film med samma namn där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen. (Källa Wikipedia)
Kommentarer
Skicka en kommentar