Rostbiff med tomatsalsa och balsamico reduktion
6 personer
- 1 kg färsk rostbiff
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Tomatsalsa
- 5 medelstora tomater
- 10 cm purjolök
- 1 moget päron
- 2 tsk pressad citronsaft
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Balsamicoreduktion
- 1 1/2 dl balsamvinäger
- 3/4 dl farinsocker
- 2 msk vatten
- 40 g rumstempererat smör (gärna osaltat)
Tillagning
- Sätt ugnen på 125°.
- Lägg köttet i en ugnssäker form.
- Salta och peppra köttet runtom.
- Stick in en termometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del.
- Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 60° för rött, 65° för rosa eller 70° för genomstekt kött, ca 1 1/2 timme.
- Ta ut köttet och täck över det med folie och låt det vila.
- Gör tomatsalsa och balsamicoreduktionen medan köttet vilar.
- Tärna tomaterna ganska grovt.
- Hacka purjolöken.
- Kärna ur och tärna päronet.
- Blanda tomat, purjo, päron och citronsaft.
- Smaka av med salt och peppar.
- Blanda vinäger, farinsocker och vatten i en liten kastrull.
- Koka på stark värme i några minuter tills det börjar blir lite trögflytande.
- Tillsätt lite vatten om det kokat ihop för mycket.
- Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
- Vispa ner smöret i klickar.
- Skär köttet i skivor.
Näringsvärde per portion inklusive tillbehör
- Energi 465 Kcal
- Fett 16 g
- Protein 40 g
- Kolhydrater 40 g
Servera köttet med balsamicoreduktion, tomatsalsa och klyftpotatis.
Kommentarer
Skicka en kommentar