Saffransostkaka
Mycket enkel och god efterrätt som inte är fullproppad av kalorier. Jag använde lättkvarg och lättkeso vilket gör att det blir lite vattnigare så jag gräddade den i 50 minuter för att få den att stabilisera sig. Ett tips här är att man låter keson rinna av så att man får bort mycket av vätskan och har en stabilare ostmassa som man använder. Genom att man använder Keso istället för ostlöpe så blir den mycket enklare att laga till även om man kanske kan argumentera att det inte är en riktig ostkaka. Näringsvärdet nedan är inte beräknat på lättprodukterna utan "vanlig" Kesella och Keso.
6-8 personer
- 3 ägg
- 1/2 dl Stevia strö eller annat sötningsmedel
- 3-4 droppar bittermandelessens
- 1 nypa salt
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 0,5 g saffran
- 250 g kesella eller kvarg
- 250 g keso
- 1 dl grädde
- 1/2 dl mandelspån
Tillagning
- Sätt ugnen på 175°
- Vispa ihop äggen och sötningsmedlet.
- Rör ihop det med resten av ingredienserna utom mandelspånen som ska läggas ovan på.
- Häll smeten i en smörad form.
- Strö över mandelspånen.
- Grädda i ugnen i cirka 30 minuter eller tills den stabiliserar sig.
Näringsvärde per portion Saffranostkaka (beräknat på 8 portioner)
- Energi 170 Kcal
- Fett 13 g
- Proteiner 11 g
- Kolhydrater 3 g
Servera Saffranostkakan med frysta blåbär eller om du föredrar vispad grädde och din favoritsylt. Jag serverade med blåbär för att hålla ner kalorierna och för att få i mig C-vitaminer.
Jag gjorde också nyligen en saffrankesokaka! Jättegott till julfikat:)
SvaraRaderahttp://bakasockerfritt.blogg.se/