Köttfärspaj med kantareller
En enkel och god klassisk köttfärspaj som jag lagade till med kantareller istället för champinjoner. Självklart kan man använda vilken svamp man vill. Längst ner hittar ni näringsinnehållet i pajen.
4 personer
- 400 g nötfärs (10% fett)
- 1 st gul lök
- 200 g kantareller
- 2,5 msk tomatpuré
- 0,75 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 tsk oregano
- 0,5 tsk timjan
- 0,5 msk vetemjöl
- 1,5 dl vatten
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 st ägg
- 1 dl riven ost (mager 17% fett)
Pajdeg
- 150 g smör eller margarin
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk vatten
Tillagning
- Blanda 3 dl vetemjöl, 150 g smör eller margarin och 3 msk vatten i en bunke.
- Låt degen vila i kylen i ca 20 minuter.
- Skala och finhacka löken.
- Fräs löken och kantarellerna i matfett i en stor stekpanna.
- Lägg i färsen. Stek under omrörning tills färsen har fått fin färg.
- Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, salt och peppar.
- Koka i tre minuter.
- Smaksätt köttfärsröran med oregano, timjan och pressad vitlök.
- Sätt ugnen på 225°.
- Tryck ut pajdegen i en pajform så att botten och kanter täcks.
- Nagga degen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Knäck 2 ägg i en liten skål. Vispa sönder äggen med en gaffel och blanda ner riven ost.
- Blanda ner ägg och ostsmeten i den avsvalnande köttfärsröran.
- Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 25 minuter i mitten av ugnen.
Näringsvärde per portion köttfärspaj
- Energi 680 Kcal
- Fett 44 g
- Protein 32 g
- Kolhydrater 37 g
Servera köttfärspajen med en sallad.
Kommentarer
Skicka en kommentar