Helstekt gös i ugn


Gös är en riktigt fin matfisk och även fantastiskt kul att fånga. Denna gös fångade jag i Dalälven och lagade till enligt nedan vilket var fantastiskt gott och rekommenderas varmt. Fyll gärna på med kommentarer och feedback. Smaklig måltid!

4 personer

  • 1,5 kg urtagen gös
  • 200 g strimlad pancetta eller bacon
  • 300 g skivade champinjoner
  • 1/2 hackad gul lök
  • 2 msk hackad färsk dragon
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 citron
  • 25 g smör
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 125 °C.
  2. Skölj fisken i kallt vatten och torka av den med papper.
  3. Hetta upp en stekpanna och fräs pancetta/bacon, lök och champinjoner tills röran får lite färg. Rör i den hackade dragonen och ta av röran från värmen.
  4. Blanda salt och peppar och klappa in i fisken, både utvändigt och inuti.
  5. Lägg fisken i en smord ugnssäker form.
  6. Skär snitt i fiskens ovansida, från ryggraden och neråt.
  7. Lägg blandningen inuti fisken och resten runt om i formen.
  8. Dela en citron och pressa över saften. Klicka i några smörklickar.
  9. Stick in stektermometern i fiskens tjockaste del vid ryggbenet.
  10. När fiskens innertemperatur når 52°C är fisken klar.
Om du vill ha mer färg på fisken så kan du sätta ugnen på grill de sista 5 minuterna.

Till gösen serverade jag pressad potatis och ett glas vitt vin.

Jag kan rekommendera Chablis, Jean de Chaudenay som har nummer 2430 på Systembolagen och kostar 129 kr. Vinet har en torr och mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citron och mineraler vilket gör att det gifter sig väl med denna rätt. Servera vinet vid ca 8°C.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Julköttbullar med julmust

Sommargurka (Plura)